Zarejestruj się
Forum dla Kobiet Forum kulinarne Przepisy Ciasto francuskie - dania wytrawne

Ciasto francuskie - dania wytrawne

Awatar użytkownika
Posty: 17
Rejestracja: śr maja 08, 2013 10:29 am

Ciasto francuskie - dania wytrawne

Postautor: Violett » pn lip 01, 2013 1:10 pm

Rozpoczynam wątek dotyczący tylko i wyłącznie ciasta francuskiego. Będziemy wrzucać tutaj dania wytrawne z udziałem tego pysznego składnika wielu wykwintnych potraw. Ciasto francuskie samo w sobie wymaga sporo wysiłku i samozaparcia, dlatego często wykorzystujemy ciasto gotowe. Jeśli jednak ktoś chce przygotować je samodzielnie - oto przepis na ciasto francuskie:

    400 g mąki
    400 g masła (zimne)
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    około szklanki wody (200 - 250 ml)

W wodzie rozpuszczamy sól, wlewamy do przesianej mąki, wbijamy jajko, porządnie wyrabiamy. Kiedy będzie wyrobione - czyli nie będzie się kleić do rąk, będzie jednolite bez grudek (nie poddawajcie się - im dłużej będziecie wyrabiać, tym będzie lepsze) wkładamy ciasto do schłodzenia do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masło: musimy rozpłaszczyć je i stworzyć z niego placek - jak najcieńszy, niech ma 3-5 milimetrów grubości. Gotowy płat masła schładzamy.

Teraz czas na połączenie masła i ciasta - kładziemy oba na sobie i składamy, wałkujemy i tak w kółko. Chodzi o to, aby jak najwięcej razy ciasto składać i rozwałkowywać. To żmudna, ciężka praca, ale ostrzegałam. Kiedy powtórzymy proces kilkadziesiąt razy, ciasto jest gotowe. Wtedy można znów je schłodzić i potem rozwałkować do grubości, która będzie nam potrzebna przy przygotowywaniu potrawy z udziałem naszego własnoręcznie przygotowanego ciasta francuskiego :)

Wróć do Przepisy

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość